Vyznat se v jídelním lístku japonské restaurace není vůbec jednoduché. Kromě sushi se tu hemží spousta neznámých pojmů. Maki sushi, nigiri sushi, temaki sushi a mnohé další. Jak se v tom má běžný návštěvník vyznat? A co je horší, každé sushi se jí malinko jinak, takže není těžké způsobit nepříjemné faux-pas. Následující řádky vás seznámí se sedmi nejčastějšími formami sushi a poradí vám, jak se s jejich konzumací veskrze úspěšně vypořádat!
Maki sushi
Maki sushi jsou právě ona typická malá kolečka, se syrovou rybou uprostřed, obalená rýží a řasou nori. Jsou to jednohubky, měly by se vám vejít do úst celé. Jestliže máte s velikostí sousta problém, požádejte obsluhu o menší kousky.Maki sushi můžete jíst rukama nebo hůlkami. V Japonsku se nejčastěji využívají pouze prsty, ale v Evropě se Japonci snaží přiblížit našemu stylu konzumace s příbory a používají jídelní hůlky i zde. Není to povinné a je jen na vás, jakou formu zvolíte. Při namáčení sushi do sójové omáčky nebo wasabi se obsahu misky jen lehce dotkněte stranou obalenou v řase. Nikdy nevkládejte sushi do misky naplocho s cílem nasát co nejvíce omáčky!
Sushi uramaki
Laik si tento druh sushi snadno splete s maki sushi. Vypadá totiž v mnohém podobně. Rozdíl spočívá v tom, že vnější stranu rolky netvoří řasa, ale rýže, která se často obaluje např. v oříšcích nebo semínkových směsích. Styl konzumace je stejný jako u maki sushi. Jen dávejte větší pozor při uchopení, sushi uramaki se snadněji rozpadá. Jestliže to s hůlkami neumíte, není tohle zrovna nejlepší možnost k prvním pokusům!Nigiri sushi
Jestliže příliš neholdujete mořským řasám, přijdete si v případě nigiri sushi určitě na své. Jde vlastně jen o malý váleček ochucené rýže lehce potřený pálivou pastou wasabi a ozdobený plátkem ryby nebo mořskými plody. I nigiri sushi se jí jako jednohubka a opatrnost při manipulaci je rozhodně na místě. Nejednomu strávníkovi se nigiri sushi rozpadlo v misce se sójovou omáčkou, když jí do sebe nasáklo příliš mnoho!Gunkan maki sushi
Vypadá podobně jako nigiri sushi, ale liší se tenkým proužkem řasy, který obaluje rýžový váleček zároveň s rybou podobně jako ozdobná stuha dárek. Na ozdobu gunkan maki sushi se často používá kaviár. Konzumujeme ho stejně jako nigiri sushi.Temaki sushi
Temaki jsou malé kornoutky vyrobené z řasy, naplněné směsí ochucené rýže a kousky ryb. Je to takové sushi do ruky, které se hodí tehdy, nemůžete-li se z nějakého důvodu zdržet v restauraci. Z temaki sushi můžete podle chuti ukusovat chutná sousta. Ale nikdy se ho nepokoušejte jíst hůlkami!Oshi sushi
Toto sushi se v našich končinách vyskytuje jen zřídka. Pokud na něj ale někde narazíte, nechte si předvést jeho přípravu. Stojí za to. Toto sushi se připravuje ve zvláštních dřevěných formách. Kuchař klade do formy vrstvy rýže prokládané rybami, wasabi a syrovou zeleninou. Celé sushi se silně stiskne, vyjme z formy a ihned servíruje. I z tohoto sushi můžete ukusovat, pokud se vám zdá moc velké. Ale nemělo by se to stávat. V oshi sushi často narazíte na vrstvu rýže obarvené přírodními barvivy. Je to moc dobré a krásné zároveň.Sashimi sushi
Sashimi sushi je spíše takový sushi salát. Na misce dostanete výběr z nejrůznějších druhů ryb, zeleniny a dalších ingrediencí. Samozřejmostí je několik druhů ochucovacích omáček. Sashimi sushi se jí zásadně hůlkami. Vybrat si můžete jen ta nejlákavější sousta a zbytek na talíři nechat. Nevadí to. Sashimi sushi je vhodné hlavně pro začátečníky, kteří si mohou nerušeně vyzkoušet chutě jednotlivých ingrediencí ještě předtím, než se pustí do pestré palety chutí některého z klasických druhů sushi.Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz