Člověk olejnatá semena sbíral ještě dřív, než obilky rostlin, v historických záznamech se dočteme například o kaši semencové. Připravovala se ze semen konopí s přídavkem piva, ořechů či medu. Olej se dobýval tlučením a lisováním, sloužil ke kuchyňským účelům a také jako starodávné čadivé svítivo. Vyráběl se nejčastěji z konopného nebo lněného semínka, lisoval se ze slunečnice i bukvic. Naši předkové znali velmi kvalitní olej olivový, tehdy se mu říkalo brabancový. Někde se lisovalo dokonce ze švestkových a třešňových pecek. Výroba těchto olejů byla náročná a zdlouhavá. Po uvaření povidel se pecky usušily a roztloukly, potom se vybírala jádra. Semena si každý musel doma na peci nebo v kamnech připravit sám a také si je odvézt do olejny. Tam se rozdrtila ve stoupách, kropila se, hnětla a mísila. Získaná moučka se znova na pražáku pomalu přesušovala, a když byla konzistencí podobná říčnímu písku, putovala do lisu. Několik silných mužů rozpohybovalo lis, aby vznikla vzácná tekutina, olej kostkový.
Používal se výhradně na pečení svátečního pečiva. Práci v olejně řídil šlahař, člověk, který měl všechny pomocníky pod dohledem. Po lisování zbyly zbytky, tzv. záboje. Sloužily jako krmivo pro domácí zvířata a chutné záboje z bukvic se prý přidávaly do těsta, protože měly chuť podobnou škvarkům. O mistru šlahařovi se povídá jedna zajímavá zkazka. Když skončil brzy z jara svou práci v olejně, vylisoval olej ze svého pracovního oděvu. Ten potom v půlce ořechové skořápky prodával za groš jako zaručenou medicínu proti bolestem břicha. Na přelomu dvacátého století začaly olejny postupně zanikat. Na polích semena vystřídaly výnosnější plodiny a výrazně kleslo i používání rostlinných tuků v kuchyních. Zásadní obrat nastal po roce 1869, kdy francouzský chemik Hippolite Mége - Mouries vynalezl novinku - margarín. Jeho název vznikl z řeckého „margarit“ (perla). Prý podle jemně perleťové barvy výrobku. U nás se objevil až 21 let po svém uvedení na trh. Mezi dvěma válkami platila dokonce za největší a vládnoucí koncern ve střední Evropě. Ve třicátých letech minulého století rozjíždí svou výrobu i známý mydlář Otta.
Než si hospodyňky na margarín zvykly a byly ochotné ho používat při přípravě pokrmů, nějakou dobu trvalo. Zatím vařívaly většinou z tuku živočišného a margarín se jim zdál nechutný a umělý. Jeho zavedení na trh ovlivnila až krize. Umělý tuk byl levný a láce při nákupu rozhodovala. Spotřebitel si na něho časem zvykl. Začal se hojně používat nejen v domácnostech, ale také v pekařství a cukrářství.
Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz