Člověk olejnatá semena sbíral ještě dřív, než obilky rostlin, v historických záznamech se dočteme například o kaši semencové. Připravovala se ze semen konopí s přídavkem piva, ořechů či medu. Olej se dobýval tlučením a lisováním, sloužil ke kuchyňským účelům a také jako starodávné čadivé svítivo. Vyráběl se nejčastěji z konopného nebo lněného semínka, lisoval se ze slunečnice i bukvic. Naši předkové znali velmi kvalitní olej olivový, tehdy se mu říkalo brabancový. Někde se lisovalo dokonce ze švestkových a třešňových pecek. Výroba těchto olejů byla náročná a zdlouhavá. Po uvaření povidel se pecky usušily a roztloukly, potom se vybírala jádra. Semena si každý musel doma na peci nebo v kamnech připravit sám a také si je odvézt do olejny. Tam se rozdrtila ve stoupách, kropila se, hnětla a mísila. Získaná moučka se znova na pražáku pomalu přesušovala, a když byla konzistencí podobná říčnímu písku, putovala do lisu. Několik silných mužů rozpohybovalo lis, aby vznikla vzácná tekutina, olej kostkový.

Než si hospodyňky na margarín zvykly a byly ochotné ho používat při přípravě pokrmů, nějakou dobu trvalo. Zatím vařívaly většinou z tuku živočišného a margarín se jim zdál nechutný a umělý. Jeho zavedení na trh ovlivnila až krize. Umělý tuk byl levný a láce při nákupu rozhodovala. Spotřebitel si na něho časem zvykl. Začal se hojně používat nejen v domácnostech, ale také v pekařství a cukrářství.
Peprmintka - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz