U nás jsou mořské řasy považovány za exotickou a drahou pochoutku. Ale v Japonsku se k jídlu používají odnepaměti. Japonští kuchaři přidávají mořské řasy do jídla stejně často, jako my zeleninu. Když se zeptáte stoletého Japonce, čemu vděčí za svůj dlouhý věk a dobré zdraví, skoro určitě vám odpoví, že mořským řasám. Mořské řasy jsou totiž doslova nabité vitamíny, minerály a dalšími látkami důležitými pro správné fungování našeho organismu.
Mořské řasy mají plusy
Mořských řas si z hlediska výživy ceníme zejména pro vysoký obsah vápníku. Mořské řasy obsahují 14x více vápníku než mléko ve snadno vstřebatelné podobě.
Z minerálních látek jmenujme hlavně železo, jód a draslík.
U vitamínu je výběr podstatně pestřejší. Mořské řasy vám dodají vitamín A, D, E, K, C, vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. Ta je vhodná zejména pro ženy před a během těhotenství.
Hojně zastoupené algináty na sebe navazují toxické látky a těžké kovy a odvádějí je z těla.
Mořské řasy jsou také zdrojem hodnotných bílkovin a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.
A ženy a dívky, které si alespoň jednou týdně dopřejí vydatnou porci mořských řas, se mohou pochlubit zdravými a lesklými vlasy a pevnými nehty.
Mořské řasy pro nekuchařky
Vrchol žebříčku popularity v jednoduchosti přípravy pravidelně obsazuje řasa nori. Její oblíbenost tkví především v jemné chuti a lehkém mořském aroma. Nori nejlépe chutná dokřupava opražená nad plamenem. Při této proceduře se barva listů změní v jasně zelenou. Tyto „chipsy“ můžete bez obav naservírovat dětem nebo použít jako pohoštění na párty. Mají úspěch.
Nori můžete koupit také ve formě vloček. Ty stačí zamíchat do jídla nebo do polévky těsně před servírováním, nebo jimi hotové jídlo jednoduše posypat. Zvlášť v polévce si obvykle nikdo nevšimne, že v talíři plave něco jiného než petrželka.
Velmi oblíbená je také řasa kombu. Její příprava je sice trochu náročnější, ale dobře uvařená a ochucená kombu chutná skvěle. Možná vás trochu odradí její cena, ale na jednu porci stačí kousek o velikosti dvou poštovních známek. Kombu je potřeba vařit asi hodinu, než zcela změkne. Pokud vaříte zároveň celozrnnou rýži nebo těstoviny, můžete kombu jednoduše přihodit do hrnce a hotovou už jen pokrájet na menší kousky. To samé platí i při přípravě luštěnin. Doměkka uvařenou a pokrájenou kombu můžete přidat do polévek, zeleninových kaší, omáček nebo do salátů.
A pro opravdové kuchařské antitalenty existuje instantní varianta kombu. Seženete ji v pytlíčku pod názvem Tororo instant kombu. Je už ochucená, takže stačí rozpustit 1 kávovou lžičku v polévce nebo omáčce a máte hotovo. A tohle přece zvládne i malé dítě.
Notburga
ChytráŽena.cz