Důkladná příprava je klíčem k úspěchu
Den předem si promyslete, co a jak budete vařit. Udělejte si podrobný nákupní seznam, abyste ve spěchu nezapomněla na některou z nezbytných surovin. Zároveň tak v obchodě předejdete zběsilému pobíhání a nakupování všeho, co vám zrovna přijde pod ruku. Základní suroviny typu mouka, cukr, sůl pořizujte jednou za čas do zásoby, abyste je v případě náhlé potřeby mohla jednoduše vytáhnut ze spíže. Pracovní postup si rozvrhněte tak, aby na sebe jednotlivé kroky navazovaly a neměla jste mezi nimi zbytečné prostoje. Čas vám ušetří i zamrazování. Zeleninu si klidně můžete ve volných chvílích zpracovat a zamrazit, stejně tak houby nebo sezónní ovoce jako rybíz, angrešt či borůvky. Podobně lze průběžně doplňovat i domácí strouhanku.Smažení
Olej na pánvičce dokáže potrápit leckoho. Pokud jej nechtěně připálíte, degradujete tím celé jídlo. Z toho důvodu už naše maminky a babičky do pánve vždy přidávaly pár koleček mrkve, nebo brambory. Obě tyto suroviny natáhnou spáleninu do sebe. Další oříšek představuje rozpoznání doby, kdy je olej na pánvi správně rozpálený. Kromě moderní techniky v podobě teploměru si můžete vystačit s drobkem ze světlého pečiva. Vhoďte jej do oleje a pozorujte, za jak dlouho zezlátne. Zhruba 15-30 vteřin je v tomto případě ideální čas. Rychlé spálení signalizuje potřebu ztlumení teploty, žádná reakce naopak nedostatečné teplo.Vaření
Chcete-li rychle přivést vodu v hrnci k varu, pomozte si rychlovarnou konvicí. Jestliže rýži nebo těstoviny přesolíte, opět se spolehněte na bramboru. Přepůlenou ji vložte do hrnce, povařte a pak vyhoďte. Nataženou sůl tím vyhodíte spolu s ní. Klasiku české národní kuchyně, tj. bramborové knedlíky, z hrnce vytahujte ihned po vyplutí ze dna na hladinu. V tu chvíli jsou totiž hotové. Pokud se vám těsto na knedlíky dlouhodobě nedaří, vyzkoušejte již hotové směsi, které vám ušetří čas i trápení s hledáním té správné konzistence těsta. Sypké směsi využívají i protřelé kuchařky, takže rozhodně neuděláte přešlap. Koupit samozřejmě můžete i hotové knedlíky. Aby vám polévka nebo omáčka při vaření z hrnce nevytekly, potřete horní okraj vnitřní strany tukem.Pečení
Bojujete-li s nepoddajným pečícím papírem, důkladně ho nejprve zmuchlejte, znovu narovnejte a teprve poté položte na plech. Myslete také na vyklápění buchet. Formu vytřenou máslem proto dejte na chvíli do ledničky, než ji vysypete moukou a zalijete těstem. Po upečení se bábovka snadno a rychle od formy oddělí. Vyzkoušet můžete i přiložení mokré utěrky na teplé dno formy. Před válením těsta dejte váleček na hodinu do mrazáku, těsto se vám na něj posléze nebude lepit. Jestli chcete docílit krásně vypečené kachny nebo husy na velikonoční tabuli, pečte drůbež delší dobu při nižší teplotě. Maso bude křehčí a bude od kostí krásně odpadávat.Zdroj, foto: Amylon