Věděli jste, že…
• Díky nízkému glykemickému indexu, nízkému obsahu tuku a vysokému podílu vlákniny jsou luštěniny vhodné i pro diabetiky?
• Jeden hrnek rýže obsahuje pouze 150 kalorií?
• Rýže je prevencí proti rakovině, zejména rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty?
• Rýže pomáhá snížit vysoký krevní tlak?
• V českém jídelníčku je rýže již od 16. století? První zmínky jsou však již z dob 10 000 let před Kristem!
• Z luštěnin Češi nejvíce konzumují hrách, fazole a čočku?
• Luštěniny mohou nahradit maso?
• Je pro naše tělo lepší konzumovat rýži basmati místo jasmínové? Jasmínová rýže má totiž vysoký glykemický index a budete mít po ní brzy hlad.
Zjistěte vše o rýži a naučte se nové recepty
Rýže se rozlišuje do třech základních skupin na dlouhozrnnou, střednězrnnou a kulatozrnnou. Abychom přijali co nejvíce vlákniny, doporučuje se konzumovat hlavně hnědou rýži. Bílá rýže totiž o hodně vlákniny přijde kvůli jejímu bělení. Zajímavostí pak je, že ze 100 kg sklizené rýže je po zpracování přibližně 60 kg rýže bílé.
Podle čeho se vybírá rýže?
Ve výběru rýže hraje roli mnoho faktorů – přeci jen existuje na světě přes 40 000 druhů. Nejprve se začíná senzorickým měřením, během kterého se posuzuje vůně, vzhled a chuť. Následuje posouzení míry zlomkovitosti. Obecně se říká, že čím méně zlomků, tím vyšší kvalita rýže. Nejmenší zlomkovitost (tedy nejvyšší kvalita rýže) je 5 %.Rýži bychom mohli rozdělit do 6 hlavních druhů, jen málokdo však dokáže říct, jaký je mezi nimi rozdíl:
• Přírodní/natural – rýže světle hnědé barvy s výraznou chutí, zdravější než bílá rýže, protože obsahuje více vlákniny
• Bílá – rýže, která je bělená, může být krátkozrnná i dlouhozrnná, nejběžněji používaný druh rýže
• Arborio – krátkozrnná bílá lepivá rýže, která je ideální pro přípravu pravého italské rizota, specifická je pro tuto rýži krémová textura
• Basmati – rýže bílé barvy, která je lepkavá a hodí se ke smaženým či grilovaným jídlům, nejvíce se používá v indické kuchyni
• Jasmínová – rýže bílé barvy, která lepí a nejvíce se hodí k jídlům s omáčkou, nejvíce se používá v čínské kuchyni
• Černá – rýže černé barvy s velmi zajímavou chutí, dříve se jí říkalo „zakázaná“, protože byla určena jen pro vládce, dnes se používá pro přípravu všelijakých receptů, dobře chutná se zeleninou či zakysanou smetanou
Zdroj, foto: Vitana