Houbová sezóna je letos na většině území republiky mimořádně bohatá na krásné úlovky. Přináší nejen radost houbařům, ale především chuťové zpestření našeho jídelníčku. Samozřejmě pokud v kuchyni používáme jen takové druhy, které bezpečně známe - jinak bychom si mohli užít zpestření na nemocničním lůžku… Každý správný houbař také mimo jiné ví, že i když si z lesa přinese houby jedlé, při kuchyňské úpravě nesmí být zapařené, rozměklé nebo staré.
Z těchto darů lesa se u nás připravuje mnoho druhů pokrmů. Tentokrát bude řeč o zavařování. Pojďme se podívat na nejoblíbenější recepty čtenářek:
Zavařování hub - nejoblíbenější recepty
Bomba z lesa - od uživatelky devil99:
Houby propláchneme, nakrájíme, podusíme doměkka, scedíme a pomeleme na masovém strojku (nebo rozmixujeme). Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji do sklovita, přidáme houby a ostatní suroviny… celý recept Bomba z lesa ZDE
Zavařování hub - od uživatele Natural:
Houby očistíme, zbavíme červivých částí a podle potřeby nakrájíme na kousky velké 2-3 cm, menší necháme celé. Nejprve je předvaříme 5 minut v osolené vodě (na 1 litr vody dáme 20 g soli). Do připravených půllitrových sklenic dáme na dno po jednom bobkovém listu, několik kuliček pepře a nového koření a 1/2 lžičky hořčičného semene… celý recept Zavařování hub ZDE.
Houby v octovém nálevu - od uživatelky Valaska:
Houby nakládané v octovém nálevu jsou konzervovány účinkem octa. Tvrdé, zdravé a pokud možno menší houby očistíme pod tekoucí studenou vodou, rychle omyjeme, menší ponecháme a větší nakrájíme na menší kousky. Pro nakládání hub do octa se hodí hříbky, ryzce, kozáky, pečárky, holubinky, žampiony, lišky a mladé václavky… celý recept Houby v octovém nálevu ZDE.
Hříbková čalamáda - od admin:
Houby povaříme v osolené vodě. Zeleninu podusíme bez oleje. Ocet, olej, sůl, pepř, feferonky povaříme dokud nezačne vařit. Pak přidáme zeleninu a houby… celý recept Hříbková čalamáda ZDE.
Zavařované houbové řízky - od uživatelky Lemurka:
Na obalování použijeme houby tvrdé a to z hřibů a z křemenáčů. Plátky obalíme jako klasické řízky. Osmažíme na oleji a necháme vychladnout. Řízky v menším množství poskládáme do čistých sklenic, přidáme koření, kolečko cibule a zalijeme lákem… celý recept Zavařované houbové řízky ZDE
Doufám, že si z uvedených tipů na zavařování hub vyberete a pokud ne, že pro vás budou alespoň zdrojem inspirace. Hodně úspěchů při zavařování a šťastnou ruku při výběru!
ChytráŽena.cz