Muži si zakládají na správné přípravě, na výběru vhodného grilu a na ostrém noži. A muži ví, že aby nože vydržely, je nutné se o ně dobře starat. Je třeba je pravidelně brousit a bezpečně přechovávat v bloku na nože. Vždy používejte krájecí prkénka ze dřeva nebo plastu, na keramických či skleněných prkénkách se totiž nože rychle ztupí.
A čím to je, že muži jsou tak dobří v grilování?
„Ke správné úpravě masa, uzeniny nebo zeleniny pomohou nejrůznější koření a muži mají lepší kuchařskou intuici na to, jak namíchat vhodné speciální směsi, které se hodí k jednotlivým potravinám. Mohlo by to být tím, že muži a ženy mají jiné vlastnosti na rozeznávání chutí. Ženy se nejlépe orientují ve sladké chuti, kterou ještě rozeznávají na dva podtypy, sladkou a cukrovou, což vysvětluje jejich větší oblibu čokolády. Zatímco muži se lépe orientují v dalších přídatných chutích jako je glutamátová, mastná, kovová atd, a tím pádem jsou lépe vybavenější pro přípravu a úpravu mas,“ vysvětluje šéfkuchař Tomáš Řehák.
„Ideální je, pokud muž a žena grilují dohromady. Tím vznikne dokonalé sladkokyselo-slano-hořké spojení chutí, které by mělo chutnat oběma pohlavím,“doplňuje. Hlavně jde přece ale o to, že v kuchyni i u grilu by měla být zábava.
5 zásad správného grilování pro muže i ženy
1. Volte pouze čerstvé potraviny. Měli byste si vybírat kvalitní jídlo, které je vhodné na gril. Takže žádné věci z mrazáku!
2. Grilujte jen v žáru sálajícího dřevěného uhlí nebo dřeva, nikdy přímo v plameni.
3. Maso poklepte lehkým tlakem dlaně, nikdy nerozklepávejte paličkou.
4. Měli byste zabránit odkapávání tuku z masa do ohně, proto je dobré před grilováním ořezat z masa tuk. Zkuste třeba alobalové misky nebo tácy s otvory – maso se na nich dobře ugriluje a tuk nekape do plamenů.
5. Solte vždy až na konci grilování, protože sůl vytahuje ze syrového masa šťávu.