8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zrání hovězího si můžete zkusit i doma

28. 02. 2022 | Škola vaření
Zrání je jedním ze základních pilířů kvality masa a jeho kulinářské přípravy. Není to přitom nic těžkého a můžete si to zkusit i doma. Jak na domácí zrání kvalitního hovězího?

Proč by mělo maso zrát?


Zrání hovězího masa je přirozený proces, při kterém dochází vlivem enzymů ke štěpení svalových struktur. Glykogen (neboli takzvaný živočišný škrob) se mění na kyselinu mléčnou, která rozrušuje vazby mezi jednotlivými vlákny, uvolňuje se ztuhlost svalů a maso se stává měkčí a křehčí. Proces začíná asi třetí den po porážce, nejrychlejší je mezi sedmým a desátým dnem a pak se opět zpomaluje. Obvyklá doba zrání je 21 dní.

Suché a mokré zrání


Rozlišujeme zrání dvojího druhu: suché a mokré. Při suchém části masa volně visí ve čtvrtích, půlkách nebo palicích, případně jsou volně položené již rozbourané díly na tzv. klecích, zatímco při mokrém se balí do vakuových sáčků.
Při suchém zrání je důležité sledovat tři faktory: teplotu, vlhkost a proudění vzduchu. Optimální teplota je mezi nulou a jedním stupněm, vhodná vlhkost pak přibližně 85 %. Při nižší vlhkosti dochází k nechtěnému vysušování masa, při vyšší zase roste riziko vzniku plísně. Rychlost proudění vzduchu by se měla pohybovat mezi 0,5–2,5 m/s, vysoké proudění maso vysušuje, nízké opět vyvolává riziko plísní.

Běžně zakoupené vakuově balené hovězí maso lze ponechat v nulové zóně v lednici i několik dnů. Dochází tak k mokrému zrání masa a čas, který zrání věnujete, se vyplatí! Získáte kvalitnější a chutnější hovězí pro jakékoli další využití.

Jak vyzrát na steak?


Perfektní vyzrálý steak je dokonalá gurmánská lahoda. Dobrou zprávou je, že pokud na něj dostanete chuť, nemusíte nutně čekat 21 dní, až vám maso vyzraje, protože v nabídce našich obchodů najdete prvotřídní vyzrálé hovězí steaky z českých chovů.


 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !