Postup přípravy receptu Škubánky se zakysanou smetanou:
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme je ve slané vodě. Uvaříme je téměř do měkka a vodu slijeme do hrnečku. Tuto vodu nalijeme zpátky na brambory asi na dva prsty, brambory zasypeme krupicí a obráceným koncem vařečky uvěláme několik šťouchů. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme ho na vypnuté plotně asi 10 minut stát. Odstáté uvařené brambory potom rozšťoucháme šťouchadlem a dobře vymícháme. Hmota by měla být pěkně hladká a tuhá, bez hrudek z kousků brambor. Podle chuti ji osolíme. V kastrůlku rozpustíme kousek másla, namáčíme do něho lžíci a tou nabíráme hotovou bramborovou hmotu. Vykrajujeme škubánky, které klademe na připravené talíře. Nakonec je polijeme zakysanou smetanou a můžeme posypat pažitkou.