Postup přípravy receptu Slovenské perky s povidly:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladit, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme sůl, mouku a vypracujeme nelepivé těsto.
Na pomoučeném válu těsto vyválíme, vykrojíme kruhy /7 cm/ a naplníme je švestkovými povidly, posypeme skořicí, nebo je naplníme nutellou. Vynikajíci jsou i tvarohové, makové, s meruňkovou zavařeninou, nebo plněné drobným ovocem. Polovinu okraje potřeme vodou a perky slepíme.
V osolené vroucí vodě je vaříme asi 3-5 minut. Hotové je potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v mandlových prezlích.
Mandlové prezle: mleté mandle, strouhanku, vanilkový cukr, moučkový cukr nasucho opražíme na pánvi na mírném ohni. Pro vůni přidáme i skořici, nebo skořicový cukr.