Postup přípravy receptu Štrůdl s pohankou:
Jablka zbavíme jádřince a dužinu nastrouháme. Ořechy nasekáme nahrubo.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na 2 tenké pláty. Středy plátů lehce posypeme strouhankou.
V misce utřeme tvaroh, sůl, cukr a vanilku. Vzniklou směs natřeme na pláty vyváleného těsta - nebo spíš lžíci poklademe na strouhanku. Plát dále zasypeme suchou pohankou. Dále navrstvíme rovnoměrnou vrstvu jablek, zasypeme cukrem a skořicí, pokapeme olejem a plát stočíme a konce utěsníme.
Na plech položíme pečící papír a na něj opatrně přeneseme štrůdl - pozor, aby se při přenášení těsto neprotrhlo. Na plechu položený štrůdl ještě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 180°C.