Postup přípravy receptu Sušená rajčata v oleji:
Sušení rajčat: Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata. Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, rozložíme na rošty. Usušíme je podle návodu přiloženého k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná a zachovávají si barvu.
Rajčata lze usušit i na roštech v horkovzdušné troubě. Sušíme je při nejnižší teplotě. Proces sušení ale trvá několik hodin a narozdíl od sušičky, vyžaduje naší přítomnost a kontrolu. Navíc, v troubě určitě neusušíme takové množství rajčat, jako v sušičce.
Nakládání do oleje: Usušená rajčata napěchujeme asi do 2/3 vymyté, dosucha vytřené sklenice. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničku uzavřeme. Konzumujeme až po několika dnech po naložení, rajčata nasají olej. Skladovat je můžeme i několik měsíců. Takto připravená rajčata jsou velmi chutná. Lze je vylepšit a jejich chuť zvýraznit přidáním bylin a koření.
Obměna: Rajčata můžeme nakládat i s bylinkami. Mezi rajčata do sklenice prokládáme lístky oblíbené bylinky nebo kousky chilli papričky. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Pak také dolijeme po okraj olivovým olejem.
K rajčatům doporučuji přidávat bazalku, rozmarýn, tymián, chilli papričku nebo i česnek, který nakrájíme na plátky. Můžeme si tak připravit několik skleniček naložených rajčat, pokaždé s jinou bylinkou.
Sušená rajčata v oleji jsou výborná na těstoviny, saláty i přípravu masa.