Postup přípravy receptu Vánoční polévka z kapřích hlav:
Nahrubo nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer orestujeme ve větším hrnci do zavonění na polovině másla.
Do 3 litrů studené vody vložíme očištěné rybí hlavy a odřezky, přidáme rozmáčknutý česnek, nakrojenou cibuli, nové koření, bobkový list a pepř, osolíme
a na mírném ohni vaříme 90 minut. Z počátku odstraňujeme případnou pěnu a zhruba po 60 minutách dolijeme vařící vodu do původního objemu.
Uvařený vývar přecedíme na orestovanou zeleninu přes jemný cedník a opět doplníme na objem 3 litrů.
Hlavy a odřezky necháme vychladit, obereme z nich maso a přidáme zpět do vývaru.
Mezitím vaříme v jiném kastrolku v osolené vodě vnitřnosti po dobu 15 minut. Uvařené vnitřnosti nakrájíme na kousky a taktéž je vložíme do vývaru, případně z mlíčí uděláme knedlíčky, které do polévky zavaříme.
Na pánev dáme máslo, rozpustíme je, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme lehce růžovou jíšku. Vývar uvedeme opět do varu a poté přidáme jíšku. Promícháme, necháme lehce povařit ještě po dobu 15 minut a dochutíme. Jako vložku použijeme na malé kostičky nakrájený chléb osmažený na másle.