Postup přípravy receptu Mandlovo-rozinková vánočka:
V misce smícháme droždí se lžičkou cukru na kašičku. Poprášíme lžící mouky, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme v teple vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba druhy cukru, špetku soli, citronovou kůru a maličko strouhneme muškátový oříšek. Sypkou směs promícháme, přilijeme vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vařečkou promícháme a potom ještě rukou v míse propracujeme. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple 2 hodiny kynout.
Pak těsto opět propracujeme, vmícháme nasekané mandle a propláchnuté okapané rozinky. Těsto rozdělíme na devět dílů, z každého uválíme váleček a upleteme vánočku 4+3+2 (návod najdete v článku Tajemství pečení vánočky).
Cop ze čtyř pramenů uprostřed jemně hranou dlaně promáčkneme, potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky. Na něj položíme cop ze tří pramenů, opět jej potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Nahoru přijde cop spletený ze dvou pramenů. Celou vánočku ještě potřeme bílkem, posypeme mandlemi a necháme ještě 2 hodiny kynout.
Vánočku zpevníme špejlemi a pečeme v předehřáté troubě 5 minut na 190 °C a poté dopékáme 45 minut na 150 °C. Mandlovo-rozinkovou vánočku necháme vychladnout, poté ji pocukrujeme a krájíme na plátky.
Fotky receptu Mandlovo-rozinková vánočka:
Fotky vložil: Natural,,hlouskova,Thais,Gabrielkas,evabel