těsto
| 3 vejce
| 250 g cukru
| 1 vanilk. cukr
| 125 ml oleje
| 400 g mouky
| 1 prdop
| 220 g mraženého neochuceného špenátu
| 80 g mandlí mletých
| krém
| 250 ml šlehačky
| 200 g tvarohu /zakys. smetany/
| cukr
| ztužovač šlehačky
| poleva cukrová /citronová/
| na ozdobu barevná vajíčka /kuřátka/ z marcipánu
Postup přípravy receptu Zelený velikonoční dort:
Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme mleté mandle. Přidáváme střídavě s olejem do vaječné pěny. Nakonec vmícháme špenát. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 26 cm.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170°C asi 35 - 40 minut do zlatova.
Připravíme si krém. Šlehačku ušleháme s cukrem a ztužovačem. Tvaroh také ušleháme a smícháme se šlehačkou.
Po vychladnutí dort rozřízneme a potřeme krémem. Dort polijeme cukrovou nebo citronovou polevou a ozdobíme barevnými vajíčky nebo kuřátky.
Dort je uvnitř krásně zelený.
Můžeme ozdobit také jinak. Dort nerozřízneme, ale ořežeme kolem dokola a povrch asi 1 cm. Tyto odřezky rozdrobíme. Dort potřeme krémem a posypeme dortovými drobky. Můžeme také ozdobit barevnými vajíčky. Fantazii se meze nekladou. Takto připravený dort necháme v lednici nebo v chladu alespoň 2 hodiny proležet.
Krém si také můžete připravit jiný, podle své chuti.
Fotky receptu Zelený velikonoční dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!