750 g kyselých jablek
| 4 rohlíky
| 50 g perníku
| 120 g cukru
| 300 g kysané smetany
| 100 ml mléka
| 4 lžíce rozinek
| 2 lžíce tuku
| 1 lžíce citronové šťávy
| 1 lžíce mleté skořice
Postup přípravy receptu Žemlovka trochu jinak:
Rozinky spaříme horkou vodou nebo namočíme do rumu. Jablka oloupeme. Odstraníme jadérka a dužinu nakrájíme na plátky, které ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Rohlíky - mohou být i tvrdší - nakrájíme na kolečka a pokapeme oslazeným mlékem. Perník nebo piškoty nastrouháme nahrubo a promícháme se lžící skořice, cukru a citronovou kůrou. Zapékací misku vytřeme tukem. Dno vyložíme vrstvou rohlíků, na ni položíme nahusto jablka. Posypeme rozinkami a perníkem a vše zalejeme rozšlehanou smetanou. Poklademe vločkami tuku a asi 45 minut zapékáme.
Teplou žemlovku nakrájíme na porce a před podáváním bohatě posypeme skořicovým cukrem.
Fotky receptu Žemlovka trochu jinak:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!