Postup přípravy receptu Mleté řízky:
Strouhanku dáme do misky a zalijeme mlékem - necháme dobře vsáknout. Potom přidáme mleté maso, vejce, sůl, pepř, papriku a dvě lžíce hladké mouky. Rukama dobře propracujeme, aby vznikla stejnoměrná hladká masová směs. Rukama tvoříme nejdříve větší kuličku a z ní plochý mletý řízek. Ruce si občas namáčíme ve vodě, povrch řízků je potom hladší. Takto připravené řízky opečeme po obou stranách na tuku. Nesmažíme příliš zprudka, řízek dvakrát i vícekrát obrátíme a dbáme, aby se dobře propekl a na povrchu nepřipálil. Osmažené řízky vyjmeme a dáme stranou. V kastrolu si necháme rozpustit na kostičky nakrájenou slaninu, tu zalijeme 200 ml vody nebo vývaru, promícháme, přidáme osmažené vepřové řízky a necháme pod pokličkou dusit. Zatím si očistíme papriky (nejlépe, když jsou různobarevné) a nakrájíme na proužky. Ke konci dušení je přidáme do omáčky spolu s kečupem a promícháme. Necháme provařit. Nakonec postupně zamícháme zakysanou smetanu. Ochutnáme a případně přisolíme. Podáváme s bramborem.