Postup přípravy receptu Alsasský šugrut:
1. Pro přípravu je nutný nerezový hrnec se silným dnem, případně silný hliníkový hrnec s nepřilnavou vrstvou. Původně se toto jídlo dělalo v litinovém hrnci, ale na plotně kde bylo teplo rovnoměrněji rozloženo.
2. Ze slaniny nakrájíme tolik cca 5 mm silných plátků, aby bylo dno hrnce pokryto. Na tuto vrstvu se rovnoměrně rozloží kysané zelí smíchané s cibulí nakrojenou po délce na polovinu a poté rozkrájenou na tenká polokolečka. Navrch se dá koření, celé oloupané brambory, zbytek slaniny, klobásy a pod.
3. Podlije se vínem, zavře poklicí a dá na plotnu vařit . Až se začne vařit zmírní se teplo a vaří se celkem 1 hodinu. Je nutno hlídat podlití aby se to odspodu nepřipálilo. Další podlévání je lepší vodou, je-li vína mnoho tak jídlo hořkne. S kvalitním kysaným zelím není nutno solit ani sladit. Pokud se Vám ale zdá že je to nutné, tak opatrně. Přisladit je možno trochou 100% jablčné šťávy. Při podávání se na talíř upraví zelí, brambory a maso a servíruje se.