Postup přípravy receptu Artyčoky se zálivkou vinaigrette:
Z čerstvých artyčoků odkrojíme stonky, špičky listů nůžkami odstřihneme a odstraníme spodní tvrdé listy.
Artyčoky dobře omyjeme, vložíme do vařící vody s citrónovou šťávou a solí a vaříme 20 minut.
Vyjmeme je, uchopíme střední lupínky, zakroutíme je a vytáhneme, květní pestíky (uvnitř na dně artyčoků) vyškrábeme lžičkou.
Artyčoky dáme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka.
Měkké artyčoky vyndáme a vychladíme.
Zálivku podáváme zvlášť.
Zálivka: 2 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic oleje, pepř, sůl. Všechny suroviny dobře v misce promícháme a hned použijeme.