Postup přípravy receptu Artyčoky se žampionovou náplní :
Z čerstvých artyčoků odkrojíme stonky, špičky listů odstříháme nůžkami a odstraníme spodní suché listy. Artyčoky vypereme ve studené vodě, každý artyčok dáme mezi dvě kolečka oloupaného citronu, ovážeme bílou nití a vaříme v osolené vodě. Asi po 20 minutách artyčoky vyjmeme, odstraníme střední lupínky a květní pestíky a naplníme je nádivkou. Ovineme je plátky slaniny, vložíme do kastrolu, podlijeme vínem a dusíme půl hodiny. Při dušení je podléváme vývarem. Měkké artyčoky vyjmeme, šťávu zahustíme bramborovou moukou rozmíchanou ve lžíci vody a krátce povaříme.
Příprava nádivky: Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli a česnek, přidáme očištěné, na plátky pokrájené žampiony, osmahneme, osolíme, opepříme a krátce podusíme.