Postup přípravy receptu Aspik na slané pokrmy:
Očištěnou zeleninu a koření krátce povaříme ve vývaru (vodě), pak plamen ztlumíme na minimum.
Želatinu namočíme do malé části chladného vývaru (vody), po chvilce ji přilijeme do ostatního horkého vývaru a dobře rozšleháme.
Bílek trochu našleháme se špetkou soli, zalijeme několika lžícemi vlažného vývaru, promícháme, vlijeme do zbytku vývaru, lehce zamícháme a na velmi malém plamínku, stále zahříváme tak, aby se nepřipálil.
Až se bílek srazí (po celou dobu přípravy se aspik nesmí vařit!), procedíme jej přes čistý navlhčený ubrousek, je-li třeba, přecedíme aspik ještě jednou nebo dvakrát.
Nakonec teplý aspik přisolíme, popřípadě přikyselíme a aplikujeme na předem nachystané polotovary, které aspikem zalijeme.
Necháme vychladnout a nezapomeneme, že hotové pokrmy v aspiku uchováváme v ledničce.