Postup přípravy receptu Babiččin zeleninový nákyp :
Cukety zbavíme konců, omyjeme a podélně rozpůlíme. Asi 2 minuty je namáčíme ve slané vodě, pak je vyjmeme a necháme okapat. Papriky krátce opečeme v troubě nebo na plameni a spaříme, abychom je mohli oloupat. Pak paprikové lusky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, zbavíme stopek, jádřinců a bílé dužiny a nakrájíme na proužky. Rajčata křížem nařízneme ostrým nožem, spaříme a oloupeme. Dužinu nakrájíme na malé kostičky, přičemž odstraníme stopky a jádra.
Dobrou polovinu oleje rozpálíme v kastrůlku a osmahneme na něm rajčata s bazalkou. Přidáme rozmačkaný oloupaný stroužek česneku a vše dusíme při mírné teplotě asi 15 - 20 minut. Opepříme. Sardelky necháme okapat a podélně rozpůlíme. Olivovým olejem vymažeme formu v odpovídající velikosti, na dno rozložíme rozříznutou stranou nahoru cukety a posypeme trochou soli. Navrch rozdělíme rajčata a proužky paprik, zakryjeme plátky sýra, rozložíme sardelky a pokapeme zbylým olivovým olejem. Zeleninový nákyp pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 - 20 minut.