300 g hub
| 3 lžíce rostlinného oleje
| celý kmín
| několik zrnek nového koření
| 2 ks bobkové listy
| 3 lžíce hladké mouky
| 1 l vody
| 2 ks větší oloupané brambory
| 200 ml sladké smetany
| kopr
| 3 ks vejce
| ocet
| sůl
Postup přípravy receptu Babiččina kulajda:
Na oleji podusíme nakrájené houby společně s kořením. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme a zalejeme vodou. Prošleháme metlou a za občasného promíchání vaříme na mírném plameni 30 minut. Do polévky přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme dokud nezměknou. Nakonec přilejeme smetanu, přidáme jemně nakrájený kopr a přivedeme k varu. Pak vlejeme rozšlehané vejce a ještě krátce povaříme. Podle potřeby kulajdu ochutíme octem a solí.