Vložil: | SRNA |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 90 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 2 |
|
|
Použité suroviny receptu Balkánská zapečená zelenina:
1,5 lžíce Gustin
| 400 ml mléko
| koření podle chuti: (bazalka, oregáno, chilli, tymián, pepř)
| 1 bílý jogurt
| 5 bílé ( zelené) papriky
| 3 rajčata
| 4 plátky sýr ( sendvičový)
| 250 g zakysaná smetana
| 300 g balkánský sýr
| 4 vejce
Postup přípravy receptu Balkánská zapečená zelenina:
1. Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky (rajčata stačí na měsíčky, papriku na větší kostičky). Nakrájené suroviny naskládáme do vymazané a moukou vysypané zapékací misky (nebo pekáčku).
2. Balkánský sýr nakrájíme na drobné kostičky a naskládáme ho rovnoměrně na zeleninu do zapékací misky. Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do vyšší nádoby a žloutky umístíme do zapékací misky mezi sýr.
3. K bílkům přilijeme do vysoké nádoby mléko a přidáme 1 vrchovatou lžíci Gustinu a podle chuti koření (ne sůl, sýr je slaný dostatečně). Směs zamícháme vidličkou tak, aby se Gustin dobře rozpustil, a nalijeme do zapékací misky.
4. Pak dáme do vyšší nádoby zakysanou smetanu s bílým jogurtem, přidáme 1/2 PL Gustinu a opět vidličkou dobře rozmícháme. Směs navrstvíme do zapékací misky a uhladíme (zelenina musí být zcela zalita). Nahoru naskládáme plátky sýra a podle chuti okořeníme. Pečeme při teplotě 210-230 °C po dobu asi 45 minut.
TIP: Někdy pustí během pečení zelenina více vody než dokáže škrob ztužit, to ale není chuťově vůbec na škodu.
Fotky receptu Balkánská zapečená zelenina:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!