Postup přípravy receptu Bavorské knedlíky se zelím:
Cibuli oloupeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. V menším hrnci necháme přepustit máslo. Pěnu, která se vytvoří na povrchu, sebereme lžící. Rozpuštěné máslo mícháme, dokud nebude vlažné. Kyselé zelí vložíme spolu s 1 nakrájenou cibulí, bobkovým listem, jalovčinkami a 1 lžící přepuštěného másla do hrnce, zalijeme 1/2 l vody, přivedeme k varu a pod pokličkou vše vaříme asi 45 minut.
Brambory nastrouháme, smícháme se solí, strouhaným muškátovým oříškem, škrobovou moučkou a vejci a vypracujeme těsto, z něhož vytvoříme 6-8 knedlíčků. Do středu každého z nich vtlačíme vždy 1 lžičku nakrájené tlačenky.
Knedlíčky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Slaninu a zbylou cibuli opečeme na zbytku přepuštěného másla. Zelí upravíme na talířích s knedlíčky a posypeme směsí osmažený slaniny a cibule.