Postup přípravy receptu Slovenské halušky bramborové:
1. Nastrouháme syrové brambory (na kaši) a vodu z nich neslijeme.
2. Nasypeme do nich hladkou mouku, přidáme vejce, osolíme a promícháme v těsto (ne řídké ani husté).
3. Dáme vařit osolenou vodu 2-3 l.
4. Do vařící vody házíme nožem omočeným v horké vodě malé nočky z prkénka, které jsme dříve také ponořili do horké vody a pak teprve na něj rozetřeli těsto.
5. Vaříme cca 8 minut (až vyplavou).
6. Oravskou slaninu nakrájíme s cibulí na kostičky a na pánvičce orestujeme, až slanina pustí tuk.
7. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásku a ještě krátce opečeme.
8. Brynzu a zakysanou smetanu dáme na horké halušky a promícháme.
9. Slaninu s cibulkou a klobásou můžeme servírovat na halušky, nebo také zamícháme do pokrmu.