600 g čerstvých hub
| 40 g sádla
| 1 cibule
| dle chuti: sůl
| 2 housky
| 0,05 l másla
| dle chuti: sardelová pasta
| 2 vejce
| dle chuti: mletý černý pepř
| dle chuti: zelená petrželka
| dle potřeby: strouhanka a tuk na smažení
Postup přípravy receptu Jihočeské houbové řízky:
Očištěné houby nakrájíme nadrobno. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme. Osolíme, odstavíme a přidáme v mléce namočené housky, protřené přes síto. Máslo rozmícháme se sardelovou pastou, vejci a mletým pepřem. Přidáme k houbám a vše spolu promícháme s nadrobno posekanou zelenou petrželkou. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi formujeme řízky, které obalíme ve strouhance a opékáme na rozpáleném tuku po obou stranách.