Postup přípravy receptu Květák se zastřeným vejcem:
Květák opereme a rozdělíme na malé růžičky. V osolené vodě je uvaříme téměř do měkka. Žampiony očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky, které opečeme přibližně na dvou lžících rozehřátého másla.
Bešamel: V kastrole rozpustíme zbylé máslo, přidáme 2 lžíce hladké mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zeleninovým vývarem, rozšleháme a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Po částech vléváme smetanu a krátce prohřejeme.
Opranou pažitku nahrubo nasekáme. Do bešamelové omáčky vmícháme květák, žamiony a 2/3 pažitky. Dochutíme solí, muškátovým květem a vše krátce prohřejeme.
Do jednoho litru vody přidáme ocet, špetku soli a přivedeme ji k varu. Vejce rozklepneme a v naběračce vložíme do vody. Zavaříme je asi 2-4 minuty tak, aby žloužek zůstal měkký, obalený ztuhlým bílkem. Pak vejce krátce vložíme do studené vody. Vyjmeme je a položíme na květák. Ozdobíme pažitkou.