Použité suroviny receptu Rizoto s cuketami a bazalkou:
1 cibuli
| 1 stroužek česneku
| 3 lžíce olivového oleje
| 250 g rýže
| 750 ml zeleninového vývaru z kostky
| 180 ml suchého bílého vína
| 250 g rajčat
| 3 cukety
| 40 g sušené bazalky
| 3 lžíce strouhaného parmezánu
| dle chuti: sůl a pepř
Postup přípravy receptu Rizoto s cuketami a bazalkou:
Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm zhruba 3 minuty restujeme studenou vodou propláchnutou a důkladně okapanou rýži, cibuli a česnek. Potom rýži podlijeme vývarem a bílým vínem. Protřepeme, přivedem k varu a při mírné teplotě cca 30 minut dusíme. Rajčata a cukety očistíme. Cukety podélně rozřízneme a nakrájíme na islnější plátky. Rajčata rozpůlíme a nakrájíme na dílky. Asi po 10-15 minutách dušení přidáme k rýži plátky cukety a dílky rajčat, opatrně promícháme a dusíme společně doměkka. Nakonec přidáme bazalku a ještě zhruba 2 minuty povaříme za stálého míchání. Do zeleninového rizota přimícháme nastrouhaný parmezán a podle chuti osolíme a opepříme.