Postup přípravy receptu Selský hlávkový salát:
Hlávkový salát (můžeme též použít římský salát, který má růžici tužších podélných listů) rozebereme na jednotlivé listy, očistíme, opereme a necháme okapat. Listy roztrháme na větší kousky a dáme je do salátové mísy.
Slaninu nakrájíme na nudličky, rozškvaříme ji a vyjmeme z tuku. Rohlíky (případně plátky chleba) nakrájíme na kostičky. Ty pak opečeme dozlatova na voňavém výpeku ze slaniny (pozor, abychom je nepřipálili). Kostičky vyjmeme na misku, pánev sundáme z plotny a ještě za tepla do ní nalijeme zálivku, kterou jsme si připravili z vody, octa, cukru, pepře a soli.
Zálivku necháme částečně zchladnout, poté ji nalijeme na salát v míse a dobře promícháme. Nakonec salát posypeme škvarečky slaniny a kostičkami opečených rohlíků.