250 g jáhel
| 1 litr mléka
| špetka soli
| 2 vejce
| 3 vrchovaté lžíce ovocného cukru
| 200 ml sladké 30% smetany
| 400 g borůvek
| 50 g másla
| máslo na vymazání pekáčku
Postup přípravy receptu Borůvkový jahelník:
Jáhly několikrát spaříme a pak je propláchneme studenou vodou. Nasypeme je do mírně osoleného mléka a rozvaříme na kaši. Změklé máslo s vejci a ovocným cukrem vymícháme dohladka a vmícháme k jáhlám. Polovinu jáhlové směsi rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku, na to rozložíme očištěné borůvky smíchané s ušlehanou smetanou a další vrstvu tvoří opět jáhlová směs. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.