Postup přípravy receptu Bramboráčky se slaninou:
Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi osmahněte na lžíci oleje kostičky slaniny, až budou hezky křupavé. Pak je vyjměte, nejlépe pomocí děrované naběračky, a přesuňte do mísy. Ve zbylém oleji (případně trochu přilijte) osmahněte plátky cibule, až začnou zlátnout. Vyjměte je a přidejte k vyškvařené slanině.
Dobře omyté brambory dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou, osolte a povařte asi dvanáct minut, aby zůstaly pevnější. Sceďte, nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy ke slanině a cibulce. Přisypte petrželku nebo majoránku, sýr, případně osolte a opepřete (slanina i sýr bývají dost slané i kořeněné, raději ochutnejte).
Směs dobře propracujte a vytvarujte z ní dvanáct až patnáct placiček; ještě je trochu zploštěte. Bramboráčky osmažte po obou stranách dozlatova. Podávejte se sázenými vejci a rajčaty.