Postup přípravy receptu Bramborová Focaccia pugliese:
1. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte do něj olej a 300 ml vody a dobře spojte. Pokud bude těsto moc hutné, přidejte dvě až tři lžíce vody a znovu promíchejte, poté důkladně prohněťte na pomoučněném válu. Takto zpracované těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte asi hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
2. Vyjměte těsto z mísy, několikrát s ním bouchněte o pracovní plochu a poté ho vtlačte do vymaštěné formy o velikosti 20x30 cm. Povrch potřete olivovým olejem a prstem vytvořte hluboké důlky. Nahoru rozložte brambory a snítky rozmarýnu, zakápněte trochou oleje a nechte ještě hodinku dojít do dvojnásobného objemu.
3. Předehřejte troubu na 230, horkovzdušnou na 210 stupňů. Těsto můžete posypat trochou soli. Chleba pečte dozlatova; trvá to cca půl hodiny. Že je hotovo, poznáte podle toho, že jsou brambory už propečené a chléb zní na poklep dutě. Hotovou focacciu můžete ještě zakápnout trochou oleje. Před podáváním ji nechte vychladnout.