Postup přípravy receptu Bramborové halušky s cottage:
Slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Pažitku omyjeme a jemně usekáme a promícháme se sýrem cottage. Brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme a promícháme s mlékem. Po chvíli je scedíme přes síto a zbavíme větší části tekutiny.
Připravíme si těsto. Do nastrouhaných brambor vsypeme mouku a přidáváme jen tolik vody, aby nám vzniklo polotuhé těsto, které přisolíme a necháme na 10 minut stranou.
Vaření halušek. Větší množství osolené vody přivedeme k varu. Část těsta přendáme na zvlhčené prkénko, ze kterého nad hrncem s vařící vodou, oddělujeme nožem stejné kousky těsta. Dbáme na to, aby se halušky nepřichycovaly ke dnu. Necháme přejít varem, promícháme a opět je necháme přejít varem. Hotové halušky vyjmeme děrovanou naběračkou a ihned prolijeme studenou vodou. Stejným způsobem zpracujeme další várku těsta.
Nakrájenou slaninu rozškvaříme na hlubší pánvi dozlatova. Škvarečky vyjmeme a do výpeku přidáme olej, na kterém halušky rychle prohřejeme. Pak je přendáme do mísy a promícháme s ochuceným sýrem cottage.
Halušky rozdělíme na talíře, obložíme ledovým salátem a hustě posypeme slaninovými škvarečky.
Recept není určen pro vegetariány, ale pokud slaninu nahradíte dorůžova usmaženou cibulkou, určitě si taky pochutnáte.