Postup přípravy receptu Bramborové halušky s máslem a tvarohem:
Brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme prosátou mouku, sůl a tolik vody, aby vzniklo husté těsto, které necháme chvíli odležet. Část těsta položíme na navlhčené prkénko, které umístíme nad hrnec s vařící vodou, nožem odkrajujeme tenké podlouhlé kousky (halušky) a házíme je přímo do vařící osolené vody. Necháme je dvakrát přejít varem, potom vyjmeme odpěňovačkou nebo děrovanou lžící, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Postupně uvaříme všechny halušky, vložíme je na rozehřáté máslo a prohřejeme (pod grilem nebo v horké troubě). Sejmeme z tepelného zdroje, vmícháme rozdrobený tvaroh, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nakrájenou pažitkou a podáváme. Místo másla můžeme použít pro lepší chuť i nakrájenou a rozškvařenou slaninu a nasekanou cibulkou.