Použité suroviny receptu Bramborové pyré se smetanou a pórkem:
1,30 kg brambor
| 500 g posekaného pórku
| 4 stroužky česneku rozkrojené napůl a klíček vyjmutý
| 5 - 6 lžic másla (60 g) nakrájeného na malé kousky
| 170 - 225 ml plnotučné smetany
| 1 špetka muškátového oříšku
| dle chuti: hrubá sůl a mletý černý pepř
Postup přípravy receptu Bramborové pyré se smetanou a pórkem:
Oloupané brambory nakrájet na 3 cm kostky.
Do kastrolu vložit brambory společně s česnekem a pórkem a zalít je studenou vodou tak, aby vše pokrývala. Přidat 1 lžíci hrubé soli.
Kastrol postavit na středně vysokou teplotu a přikryté vařit tak 20 minut.
Obsah kastrolu slít, vrátit do suchého kastrolu a pomocí šťouchadla na brambory rozmělnit. Po troškách za stálého míchání přidávat sehřátou smetanu.
Zapékací misku vymazat částí másla, navršit tam pyré a nahoře nadělat špachtlí vlnky. Poprášit trochou oříšku, zalít rozpuštěným máslem a vložit do předem vyhřáté trouby na 220°C na chvíli zapéct. Povrch a okraje misky musí dostat hnědou křupku.
Ihned podávat samotné jako lehkou večeři, anebo k jakémukoliv masu jak pečenému, dušenému tak grilovanému.
Fotky receptu Bramborové pyré se smetanou a pórkem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!