1 kg žitné chlebové mouky
| 3 lžíce žitné chlebové mouky na podsypání
| 3 ks velké uvařené, ale už vychladlé brambory
| 1 lžičku fenyklu
| 4 lžičky soli
| 3 lžičky kmínu
| Na kvásek:
| 40 g kvasnic
| 5 lžiček vlažné vody
| 1 lžičku cukru
| 1 lžičku mouky
Postup přípravy receptu Bramborový chleba:
Do hrnku rozdrobte droždí a promíchejte ho s moukou, cukrem a vodou. Nechte asi čtvrt hodiny vzejít na teplém místě.
Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, sůl, koření, přilijte vzešlý kvásek a půl litru vlažné vody. Spojte a dobře propracujte.
Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujte dvě šišky a položte je na plech vysypaný moukou. Nechte v teple tři čtvrtě hodiny kynout.
Potřete šišky osolenou vlažnou vodou a vložte plech do trouby. Po čtvrthodině chleba znovu navlhčete a po další půlhodině ještě jednou. Dopékejte dalších 10–15 minut; po vyjmutí z trouby hotový chléb naposledy potřete vlažnou vodou.
Fotky receptu Bramborový chleba:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!