Použité suroviny receptu Bramborový nákyp se šunkou a špenátem:
1 kg brambor
| 30 g másla
| 25 g polohrubé mouky
| 1/4 l mléka
| sůl
| 1/4l zeleninového vývaru
| 1 kg listového špenátu
| 1 střední cibule
| 1stroužek česneku
| 1 lžíce oleje
| nastrouhaný muškátový oříšek
| 4 plátky vařené šunky
| 100 g středně uleželé goudy
| bylinky na ozdobu
Postup přípravy receptu Bramborový nákyp se šunkou a špenátem:
Brambory vaříme v hrnci asi 20 minut. Rozpálíme tuk. Osmahneme na něm mouku. Přilijeme mléko a vývar, necháme asi 5 minut vařit na mírném plameni. Omyjeme dobře špenát a krátce ho spaříme ve vařící osolené vodě. Ochladíme ho studenou vodou a necháme okapat. Cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky. Rozpálíme olej a obojí na něm osmahneme. Přidáme špenát, zamícháme, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Brambory slijeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Pečící nádobu vymažeme trochou bešamelové omáčky. Rozložíme do ní jednu třetinu brambor. Znovu pomažeme bešamelovou omáčkou a na vše dáme polovinu špenátu. Na něj položíme dva plátky šunky. Opět pomažeme omáčkou. Navrch rozdělíme další třetinu brambor a zbylý špenátu. Položíme na ně zbývající šunku, pomažeme omáčkou a poklademe zbylými brambory. Po povrchu rozetřeme zbytek omáčky. Nastrouháme sýr a posypeme jím hustě celý nákyp. Nakonec zapečeme v troubě asi 40-45 minut. Podáváme ozdobené bylinkami.
Fotky receptu Bramborový nákyp se šunkou a špenátem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!