500 g oloupaných a na plátky nakrájených brambor
| 2 cibule
| 200 g anglické slaniny
| sůl
| černý mletý pepř
| 50 g (4 lžíce) másla
| 2 lžičky mletého jalovce od Antonína
Postup přípravy receptu Brambory na jalovci:
Cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na kostičky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla (25 g) a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme slaninu a ještě pár minut smažíme.
Předehřejeme troubu na 160 °C. Ohnivzdornou nádobu plníme střídavě vrstvou cibule se slaninou a vrstvou brambor posypaných mletým jalovcem (na každou vrstvu cca 1 lžička), osolených a dle chuti opepřených. Končíme vrstvou brambor. Zalijeme 150 ml vody.
Nádobu uzavřeme víkem a pečeme asi 1 hodinu. Nakonec víko odkryjeme, na brambory poklademe kousky másla (2 lžíce – 25 g), teplotu zvýšíme na 250 °C a dáme zezlátnout (cca 10 – 15 minut).
Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.
Fotky receptu Brambory na jalovci:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!