Postup přípravy receptu Brokolicový nákyp se smetanovo-sýrovou omáčkou :
Brambory (nakrájené na menší kostky) a brokolici (rozdělenou na menší růžičky) dáme vařit do mírně osolené vody. Vaříme v jednom hrnci, až je brokolice měkká a brambory středně měkké. Mezitím si na pánvičce zesklovatíme jemně pokrájenou cibulku. Pak na cibulku přidáme pomazánkové máslo, tavený sýr a v malém množství smetany vše rozpustíme. Sundáme z ohně a přidáme rozmačkaný česnek a velkou lžíci sladké papriky. Promícháme a necháme chládnout. Vezmeme mísu, rozklepneme do ní vajíčko, nalejeme smetanu, a nahrubo nastrouháme sýr. Opepříme a dochutíme vegetou (množství vegety podle toho, jak moc jsme zvyklí solit a jak moc slaný použijeme tavený sýr a sýr na strouhání, nezapomeneme, že brambory ani brokolici jsme téměř nesolili). Pořádně promícháme a přidáme směs z pánvičky, ještě jednou promícháme. Do zapékací mísy vložíme zcezené brambory s brokolicí, zalejeme připravenou omáčkou a dáme zapéct. Jakmile sýr začne růžovět (po cca 20 min. při 180 °C) je hotovo.