Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Blíženci - roční horoskop na rok 2025Blíženci - roční horoskop na rok 2025 Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 30.05. 2025
Dnes má svátek Ferdinand
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza

fotka Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza
Vložil:
Porcí:
Doba přípravy:  min
Hodnocení:  +++++_____
Počet hodnocení: 4

Použité suroviny receptu Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza:

Postup přípravy receptu Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza:

Použití bylinek zejména v kuchyni je skutečně mnohostranné. Známá jsou např. bylinková másla, nebo slavné bylinkové omáčky, ale i bylinkové octy, oleje, majonézy, tvarohy a  jogurty, o řadě  léčivých bylinkových čajů ani nemluvě.

Bylinky se používají nejen čerstvé, ale i sušené, případně jinak konzervované (v soli, octě, víně apod.)

Směsi sušených bylinek se používají jako koření do omáček, při pečení, do sekané a karbanátků, do nádivek, na marinády, na grilováni atd. Směsi čerstvých bylinek se uplatní zejména na obložené chlebíčky, do salátů, polévek a do tvarohových i masových pomazánek.


Snad bude nejlepší několik receptů


bylinková másla1/ Bylinková másla
Bývají to směsi másla, jemně  nakrájených  bylinek a koření. Používají se jako pomazánka na chlebíčky, při přípravě minutek, k pečeným masům a rybám, i jako ozdoba studených mís.
Jednotlivé ingredience utřeme s máslem a  před použitím dáme vychladit – můžeme použít i dřevěné formičky na máslo.

A/
200g másla, 2lžíce bylinek (kerblík, estragon, pažitka ,šťovík), 2 žloutky uvařené natvrdo, 1/2 cibule, šťáva z půlky citronu, pepř a sůl
Používá se na chlebíčky a k ozdobě studených mís.

B/
150g másla, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce bylinek (máta, estragon, yzop, saturejka, šalvěj), pepř a sůl
Používá se k minutkám a na obložené chlebíčky.


2/ Bylinkové omáčky

Existuje celá řada receptů na slavné bylinkové omáčky. Nejdůležitější přísadou jsou samozřejmě bylinky, kterých má být údajně co nejvíce i co do počtu druhů. Ale konečný výsledek záleží vždy na chuti a možnostech kuchařky.

A/Frankfurtská bylinková omáčka
10 žloutků uvařených natvrdo, 1/4l oleje (nejlépe olivového), 150g  bílého jogurtu, různé bylinky např. bazalka, saturejka, kerblík, tymián, libeček, yzop, šalvěj, dobromysl (vždy od každého druhu po 25g). Může se přidat čerstvý špenát, dále rozetřený sůl, česnek a pepř, muškátový oříšek ustrouhaný, 1 lžíce hořčice, 1/4l kysané smetany
Smíchejte nasekaný žloutek s olejem, přidejte jogurt, sekané bylinky a všechny ostatní přísady a vše dobře promíchejte.

B/Janovská omáčka

1 šálek čerstvých lístků bazalky (nebo 1 šálek petrželky + 2 lžíce sušené bazalky), 2 stroužky česneku, 1/4 šálku burských oříšků vyloupaných, 3/4 šálku strouhaného sýra, 3/4 šálku oleje, sůl a pepř
Jemně nasekejte bazalku, česnek a burské oříšky a přidejte strouhaný sýr.Po kapkách přilévejte olej a okořeňte.

Omáčka je výborná ke všem druhům těstovin, ale i k pečeným bramborám.
Dá se uchovat i několik týdnů, když ji dáme do sklenice, zalijeme olejem a postavíme do lednice.

3/Bylinkové octy
Používají se  především k okyselení salátů ale i k přípravě jiných pokrmů, omáček a majonéz.
Nejlépe  je aromatizovat vinný nebo jiný ovocný ocet, ale i běžný ocet lihový je daleko chutnější zjemněný bylinkami.

A/
Použijeme čerstvé bylinky jako estragon (dobromysl), meduňku, lipový květ nebo višňové listy a bobkový  list. Na 1l octa dáme asi 100g směsi, necháme 14 dní uležet a potom přecedíme.

B/

Do 1 l octa dáme hrst čerstvých listů estragonu (dobromysl),1 pálivou papričku, 1 nakrájenou střední cibuli, 3 snítky kerblíku nebo petrželky, 1 menší květ černého bezu a 6 kuliček černého pepře. Necháme 14 dní uležet a potom přecedíme.

oleje4/Kořeněné oleje
Tyto oleje, oblíbené zejména v čínské a indické kuchyni, se používají k přípravě salátů a masitých pokrmů. Koření a další součásti necháme i několik dní uležet až olej získá žádoucí kořeněnou vůni a chuť, nebo i barvu.

Zelený bylinkový olej
Směs bylinek - saturejka, máta, šalvěj, estragon(dobromysl), routa, tymián, yzop, meduňka
Bylinky používáme čerstvé a jemně nakrájené. Na 2-3 lžíce bylinek použijeme asi 2 dcl oleje a všechno zahřejeme na 80 °C. Potom necháme v chladu uležet a později scedíme a používáme k aromatizování jídel a salátů.

5/Bylinkové majonézy
Používají se do salátů, na chlebíčky i jako přílohy k  masitým jídlům. Jsou to zpravidla  koncentrované směsi oleje, vaječných žloutků, cukru, hořčice, soli, octa a koření nebo bylinek. Z bylinek je vhodné použít estragon(dobromysl), kerblík, řeřichu, petrželku a pažitku.

Bylinková majonéza nízkokalorická

2 skleničky/kelímky jogurtu, 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, 1 svazeček kopru, petrželky, meduňky a pažitky a několik lístků estragonu(dobromysli) a brutnáku. Dále použijeme asi 1 lžíci oleje utřenou s prolisovaným natvrdo uvařeným žloutkem. Přidáme pepř, promícháme a necháme uležet aspoň hodinu v ledničce.
Používáme do salátů a jako přílohu k jídlům, např. k vajíčkům.




Weendy - čtenářka
Chytrá Žena.cz



Fotky receptu Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza:

K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!
Hodnocení receptu Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Komentáře receptu Bylinková másla, omáčky, octy a majonéza
Obrázek uživatelky
profil
pěkné SmajlíkSmajlík
Bylinkové máslo znám, a používám, a teď se naučím i bylinkovou majonézuSmajlíkdíky
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé recepty, díky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
díky moc, jsou to super receptySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsi sikula ja nez bych dala neco dohromady tak jsou vanoceSmajlíkSmajlík

Oblíbené recepty v kategorii
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles