Použití bylinek zejména v kuchyni je skutečně mnohostranné. Známá jsou např. bylinková másla, nebo slavné bylinkové omáčky, ale i bylinkové octy, oleje, majonézy, tvarohy a jogurty, o řadě léčivých bylinkových čajů ani nemluvě.
Bylinky se používají nejen čerstvé, ale i sušené, případně jinak konzervované (v soli, octě, víně apod.)
Směsi sušených bylinek se používají jako koření do omáček, při pečení, do sekané a karbanátků, do nádivek, na marinády, na grilováni atd. Směsi čerstvých bylinek se uplatní zejména na obložené chlebíčky, do salátů, polévek a do tvarohových i masových pomazánek.
Snad bude nejlepší několik receptů
1/ Bylinková máslaBývají to směsi másla, jemně nakrájených bylinek a koření. Používají se jako pomazánka na chlebíčky, při přípravě minutek, k pečeným masům a rybám, i jako ozdoba studených mís.
Jednotlivé ingredience utřeme s máslem a před použitím dáme vychladit – můžeme použít i dřevěné formičky na máslo.
A/200g másla, 2lžíce bylinek (kerblík, estragon, pažitka ,šťovík), 2 žloutky uvařené natvrdo, 1/2 cibule, šťáva z půlky citronu, pepř a sůl
Používá se na chlebíčky a k ozdobě studených mís.
B/150g másla, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička citrónové šťávy, 2 lžíce bylinek (máta, estragon, yzop, saturejka, šalvěj), pepř a sůl
Používá se k minutkám a na obložené chlebíčky.
2/ Bylinkové omáčkyExistuje celá řada receptů na slavné bylinkové omáčky. Nejdůležitější přísadou jsou samozřejmě bylinky, kterých má být údajně co nejvíce i co do počtu druhů. Ale konečný výsledek záleží vždy na chuti a možnostech kuchařky.
A/Frankfurtská bylinková omáčka10 žloutků uvařených natvrdo, 1/4l oleje (nejlépe olivového), 150g bílého jogurtu, různé bylinky např. bazalka, saturejka, kerblík, tymián, libeček, yzop, šalvěj, dobromysl (vždy od každého druhu po 25g). Může se přidat čerstvý špenát, dále rozetřený sůl, česnek a pepř, muškátový oříšek ustrouhaný, 1 lžíce hořčice, 1/4l kysané smetany
Smíchejte nasekaný žloutek s olejem, přidejte jogurt, sekané bylinky a všechny ostatní přísady a vše dobře promíchejte.
B/Janovská omáčka1 šálek čerstvých lístků bazalky (nebo 1 šálek petrželky + 2 lžíce sušené bazalky), 2 stroužky česneku, 1/4 šálku burských oříšků vyloupaných, 3/4 šálku strouhaného sýra, 3/4 šálku oleje, sůl a pepř
Jemně nasekejte bazalku, česnek a burské oříšky a přidejte strouhaný sýr.Po kapkách přilévejte olej a okořeňte.
Omáčka je výborná ke všem druhům těstovin, ale i k pečeným bramborám.
Dá se uchovat i několik týdnů, když ji dáme do sklenice, zalijeme olejem a postavíme do lednice.
3/Bylinkové octyPoužívají se především k okyselení salátů ale i k přípravě jiných pokrmů, omáček a majonéz.
Nejlépe je aromatizovat vinný nebo jiný ovocný ocet, ale i běžný ocet lihový je daleko chutnější zjemněný bylinkami.
A/Použijeme čerstvé bylinky jako estragon (dobromysl), meduňku, lipový květ nebo višňové listy a bobkový list. Na 1l octa dáme asi 100g směsi, necháme 14 dní uležet a potom přecedíme.
B/Do 1 l octa dáme hrst čerstvých listů estragonu (dobromysl),1 pálivou papričku, 1 nakrájenou střední cibuli, 3 snítky kerblíku nebo petrželky, 1 menší květ černého bezu a 6 kuliček černého pepře. Necháme 14 dní uležet a potom přecedíme.
4/Kořeněné olejeTyto oleje, oblíbené zejména v čínské a indické kuchyni, se používají k přípravě salátů a masitých pokrmů. Koření a další součásti necháme i několik dní uležet až olej získá žádoucí kořeněnou vůni a chuť, nebo i barvu.
Zelený bylinkový olejSměs bylinek - saturejka, máta, šalvěj, estragon(dobromysl), routa, tymián, yzop, meduňka
Bylinky používáme čerstvé a jemně nakrájené. Na 2-3 lžíce bylinek použijeme asi 2 dcl oleje a všechno zahřejeme na 80 °C. Potom necháme v chladu uležet a později scedíme a používáme k aromatizování jídel a salátů.
5/Bylinkové majonézyPoužívají se do salátů, na chlebíčky i jako přílohy k masitým jídlům. Jsou to zpravidla koncentrované směsi oleje, vaječných žloutků, cukru, hořčice, soli, octa a koření nebo bylinek. Z bylinek je vhodné použít estragon(dobromysl), kerblík, řeřichu, petrželku a pažitku.
Bylinková majonéza nízkokalorická2 skleničky/kelímky jogurtu, 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, 1 svazeček kopru, petrželky, meduňky a pažitky a několik lístků estragonu(dobromysli) a brutnáku. Dále použijeme asi 1 lžíci oleje utřenou s prolisovaným natvrdo uvařeným žloutkem. Přidáme pepř, promícháme a necháme uležet aspoň hodinu v ledničce.
Používáme do salátů a jako přílohu k jídlům, např. k vajíčkům.
Weendy - čtenářka
Chytrá Žena.cz