Postup přípravy receptu Bylinková roláda plněná houbami a zelím:
Šalotku a slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte
na rozehřátém oleji. Dochuťte solí a nechte vychladit.
Připravte zelnou náplň. V kastrole rozehřejte 4 lžíce
oleje a zpěňte na něm na kostičky nakrájenou cibuli.
Přidejte okapané kysané zelí a nastrouhaná oloupaná
jablka. Chvíli restujte, podlijte 100 ml vody, přikryjte a duste doměkka až do vydušení tekutiny.
Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Očištěné houby nakrájejte na kostky a poduste na rozpuštěném másle
10 až 15 minut, potom je osolte. Žloutky a sůl ušlehejte do tuhé, světle žluté pěny. Přidejte orestovanou slaninu s cibulí a tukem, sekanou petržel,
zamíchejte a přidejte přes sítko prosetou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Husté těsto důkladně
promíchejte. V čisté míse ušlehejte bílky do tuhého
sněhu, který lehce vmíchejte do těsta. To přeneste na
plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně rozetřete.
Vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte nejdéle 8 min
při 200 stupních Celsia tak, aby těsto bylo z obou stran upečené dozlatova. Na upečený horký piškot rovnoměrně rozetřete teplou zeleninovou náplň a posypte dušenými houbami. Nakonec pomocí papíru roládu
podélně srolujte a nechte vychladit.