Z čekanky odstraníme vnější zvadlé listy a zkrátíme košťál. Přivedeme k varu asi 2 litry osolené vody a čekanku v ní vaříme 10 minut. Košťály necháme odkapat a vychladnout. Ohnivzdornou formu vymažeme 1 lžící másla. Košťály zabalíme do šunkových plátků a naskládáme do formy. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů. Zbylé máslo rozpustíme v malé nádobě a přidáním mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vínem a za stálého míchání krátce povaříme. Do jíšky přidáme smetanu, ochutíme solí a pepřem a nalijeme na čekanku. Posypeme strouhankou a zapékáme v troubě na prostřední mřížce asi 15 minut. Čekanku před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.
Fotky receptu Čekanka se šunkou:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!