Postup přípravy receptu Čerstvý cibulový salát:
Ciluli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme a rozdělíme na osminky. Papriku očistíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší proužky. Rucolu očistíme a podle potřeby potrháme na stejné kousky. Olivy necháme okapat a nakrájíme na kolečka. V misce smícháme majonézu se zakysanou smetanou a podle potřeby osolíme a okořeníme pepřem.
Vodu s octem a solí přivedeme k varu, vložíme do ní nakrájenou cibuli a jen krátce necháme přejít varem. Ihned vodu slijeme, cibuli přendáme do mísy a necháme vychladit.
K vychlazené cibuli přidáme rajčata, papriky, olivy, rucolu a vše promícháme se zálivkou z majonézy a zakysané smetany. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Necháme 15 minut vychladit.
Další možnou variantou přípravy čerstvého cibulového salátu je, že vynecháme zálivku z majonézy a zakysané smetany. Cibulový salát ochutíme jen olivovým olejem a zakapeme citronem nebo vinným octem.
Čerstvý cibulový salát podáváme s pečivem.