Postup přípravy receptu Chléb pečený v klasické troubě:
V místnosti by mělo být dosti teplo (25 - 30 stupňů C), a všechny suroviny (kromě droždí) si zde nejlépe již večer před pečením připravíme, aby měly stejnou teplotu! Je to důležité, aby nám těsto dobře kynulo!
Začneme tím, že si všechnu mouku přes síto prosijeme.
Připravíme si kvásek: droždí rozdrobíme a umělohmotovou lžičkou jej smícháme s cukrem vodou a lžící mouky. Až nám kvásek pěkně vzkypí, pak jej přidáme do mísy, kam jsme si zatím přes síto prosili mouku, pak postupně přidáme další suroviny a dobře propracujeme, dokud se nám těsto pěkně nespojí a odlepí od stěn. Pak jej jemně poprášíme troškou další mouky, přikryjeme utěrkou a dáme k teplu kynout asi na 1/2 - 3/4 hodiny (někomu to může trvat i hodinu). Důležité je, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem! Poté rukou z těsta utvoříme kulatý bochan, (tvar přibližně jako mazanec), necháme jej opět ještě na plechu 20 minut dokynout, pak jej dáme péct do dobře vyhřáté trouby a pečeme jej při 190 stupních cca hodinu a půl. Po půl hodině chléb potřeme chléb vodou se lžící oleje a to zopakujeme do konce pečení ještě asi 1 - 2x. Vytvoří se dobrá kůrka. Při pečení respektujeme svoji troubu!!
Fotky receptu Chléb pečený v klasické troubě:
Fotky vložil: daramacho,tempo,cudovluc,pozri