Postup přípravy receptu Chřest po staročesku:
Chřest oloupeme, dřevnaté části odkrojíme, řádně opláchneme a rozdělíme na 4 porce které svážeme nití.
Vodu v hrnci osolíme, přidáme cukr a citronovou šťávu. Vložíme chřest a půl hodiny ho vaříme.
Mezitím si připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem se smetanou, osolíme a okořeníme, zakapeme citronovou šťávou. Zvolna vaříme, až omáčka mírně zhoustne.
Pak vymastíme zapékací mísu máslem, rozložíme vařený chřest, přelijeme ho omáčkou a zapečeme v troubě asi 15 minut. Pokud chceme omáčku vydatnější, můžeme do ní před zapékáním přidat 2 žloutky.
Chřest po staročesku ihned po zapečení podáváme.