Postup přípravy receptu Chutné rizoto bez masa:
Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájený česnek, chvilku osmažíme a přidáme pokrájené houby a obě bylinkové kostky. Dusíme asi 20 minut, dokud houby nejsou hotové. Během dušení, pokud houby nepustí moc vody, trošku podléváme - výsledkem mají být houby v troše mírně husté šťávy.
Než jsou hotové houby, uvaříme sáček rýže podle návodu. Když jsou houby hotové, přidáme k nim tavený sýr a necháme rozpustit. Pak přidáme uvařenou rýži, pórek nakrájený na kolečka, pokrájená sušená rajčata a smetanu. Zamícháme, ochutíme čerstvě drceným pepřem a necháme chvíli prohřát. Podle chutí osolíme - ale většinou není potřeba, protože sůl je v bylinkových kostkách.
Podáváme posypané strouhaným sýrem.