Použité suroviny receptu Čínská nakládaná vejce po žižkovsku:
4-5 ks vajec
| 1 hrnek velmi silný vývar tmavého čaje (zlatý, čínský apod.)
| Na oblohu:
| 4 ks sladkokyselé i čerstvé okurky
| 2 ks rajčata
| dle chuti: hořčice
| dle chuti: tatarská omáčka
| 4 listy salát
| dle chuti: případně cikánská omáčce (prodává se ve třídecilitrových sklenicích)
| dle chuti: kysané zelí
| dle chuti: strouhaný křen apod.
Postup přípravy receptu Čínská nakládaná vejce po žižkovsku:
Připravíme si silný až černý čaj, ponoříme do něj syrová vejce a vaříme alespoň 1,5 hodiny. Asi po 20 minutách, pokud vejce trochu nepopraskají (oloupaná potom dělají v prasklinách tu správnou mozaiku), tak je na několika místech skořápky naťukneme. V některých receptech se doporučuje do čaje při vaření na 1 vejce ne celou lžičku sójové omáčky a vždy na 4 vejce necelou lžičku soli. Upravíme oloupaná rozříznutá vejce na talíře a přidáme oblohu:
Místně je také zvykem, zejména při přátelských posezeních podávat na talířcích oloupaná rozříznutá vejce třeba jen na salátovém listu (i listu čínského zelí a ostatní předměty oblohy předkládat v miskách a na talířcích a každý si nabírá sám, čeho chce.
Fotky receptu Čínská nakládaná vejce po žižkovsku:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!