3 ks vejce
| 125 g másla
| nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
| 120 g cukru
| 40 g zázvoru
| 200 g hrubé mouky
| Poleva:
| 1-2 lžíce citrónové šťávy
| 80 g moučkového cukru
| 3 lžíce dlouhých nudliček z citrónové kůry
Postup přípravy receptu Citrónové jazýčky :
Nejdříve si nastrouháme na jemném struhadle citrónovou kůru a na malé kousky si nakrájíme oloupaný čerstvý zázvor (lze i nastrouhat). Těsto připravujeme ve dvou nádobách. V jedné ušleháme vejce s 60 g cukru až vznikne hustý krém. V druhé míse šleháme máslo se strouhanou citrónovou kůrou, nadrobno nakrájeným zázvorem a zbylým cukrem až se cukr rozpustí (ve hmotě nejsou krystalky). Odvážíme si mouku a přidáváme ji po lžících do ušlehaných vajec střídavě s máslovým krémem. Lehce mícháme. Vzniklé těsto naplníme do sáčku na zdobení nebo do zdobičky, plech si vyložíme papírem na pečení a nastříkáme na něj "jazýčky" dlouhé asi 6 cm. Pečeme asi 7 minut v troubě předehřáté na 220 stupňů. Upečené jazýčky necháme vychladnout (nejlépe na kuchyňské mřížce). Mezitím si připravíme polevu. Moučkový cukr smícháme s citrónovou šťávou a třeme, až je poleva lesklá a hustá. Z omyté citrónové kůry si nakrájíme tenké nudličky. Každý jazýček potřeme citrónovou polevou (použijeme štětec či lžičku) a ozdobíme několika tence nakrájenými proužky citrónové kůry. Citronové jazýčky pak uložíme na chladné místo.
Fotky receptu Citrónové jazýčky :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!