Postup přípravy receptu Cizrna na paprice:
Cizrnu namočíme přes noc, ráno vodu slijeme a dáme do papiňáku. Zalijeme vodou tak, aby byla potopená, raději 1 cm nad. Přidáme lžičku saturejky, nesolíme. Dáme vařit, po natlakování snížíme příkon na minimum a vypneme po 35 minutách. Necháme ještě alespoň 5 minut dojít. Asi polovinu zrn dáme stranou, zbytek rozmixujeme spolu s vodou, ve které jsme vařili, na hladkou kaši. V hrnci zpěníme jemně nakrájenou cibulku na oleji, přidáme sůl a sladkou mletou papriku. Papriku smažíme jen velmi krátce, zhořkla by. Zalijeme trochou vody (asi 1 dcl). Přidáme rozmixovanou cizrnu, doředíme vodou či mlékem (smetanou) na požadovanou hustotu a necháme povařit. Pokud chceme hladkou omáčku, rozmixujeme cibulku znovu ponorným mixérem. Přidáme cizrnu vcelku a dochutíme citronem. Pokud jsme dali smetanu kysanou, citron netřeba.